2016, juny (A)

Daniel PalomerasHollister 5320

[Contraportada] Un home malalt a qui acaben de fer una colostomia emprèn un viatge al seu poble d’origen per esclarir alguns secrets de família relacionats amb la Guerra Civil i els silencis habituals dels llocs petits. Estructurat en dos temps, els pocs dies que dura el viatge de retorn al poble i tota una sèrie de flashbacks, el relat ens va desgranant l’horror d’una vida trasbalsada per la intolerància i l’autoritarisme. Escrita amb sobrietat i elegància, la història va pujant d’intensitat fins a les escenes finals, que són terriblement colpidores.

[Critica, a càrrec de Vicenç Pagès Jordà] Daniel Palomeras (Santa Maria d’Oló, 1949) va ser un escriptor actiu en els 90, quan va publicar mitja dotzena de novel·les, la majoria dirigides a lectors joves. Després de més de deu anys en silenci, acaba d’aparèixer Hollister 5320 a l’editorial L’Altra, protagonitzada per un home de 58 anys a qui practiquen una colostomia. A partir de l’operació, el seu procés excretor finalitza a les borses que donen títol al llibre.

El protagonista és un home pusil·lànime, mancat d’ambicions i ara també limitat en els seus moviments, que es disposa a passar uns dies al poble on va créixer. Allà retroba casa i la vella criada, que donaran pas a una cascada de records i també a fets rellevants que no li havia explicat ningú. Així, rememorem els assassinats de la guerra, el fred, les malalties i la misèria moral de la postguerra, els abusos de poder, el fariseisme dominant, els secrets més ocults de la família -que en el seu cas són rellevants.

Més que per l’originalitat, Hollister 5320 destaca per l’estil, per la suau alternança entre el present desolat i el passat luctuós. Les frases del llibre estan ben girades, són agradables a cau d’orella i el lector es deixa portar endavant i enrere en el temps amb la mateixa facilitat amb que, davant un carrer o un mirall, un ancià recupera el passat amb tanta o més vivacitat que el present.

[Finalista de la XLV edició del Premi Crexells


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: