2018, novembre (A)

Bertolt BrechtEls casament dels petits burgesos

[Resum] Aquesta comèdia coral de ritme trepidant, ens explica el protocol viscut durant la celebració del banquet de noces dels protagonistes amb els seus familiars i amics. Un matrimoni que esperava una celebració tranquil·la i que acaba sent un “desastre”, començant per la mala qualitat dels mobles, que van ser fets pel mateix nuvi; el gran secret guardat per la núvia; les boges i imprudents històries contades pel pare; la discussió contínua de la senyora i el seu infeliç marit; la relació amagada entre la germana de la núvia i el jove; la imprudència de l’amiga del nuvi; i la mare del nuvi com a amfitriona i única espectadora de tot això. Finalment tots es retiren, els nuvis queden discutint, però es reconcilien satisfets d’haver-se lliurat més que d’una festa, d’una batalla campal.

[GdL-EB, valoració] Llegirem la traducció al catàla de l’obra de Brecht−a càrrec de Carme Serrallonga− publicada per Edicions de 1984 (pàgs. 181-225).

[GdL-EB, Temporada Alta] Alguns membres del GdL-EB assistirem a la representació teatral que, en el marc del festival Temporada Alta, es fa a Salt de l’obra de Brech, adaptada per Oskaras Korsunovas sota el títol Vestuvés (Casament)

Bertolt Brecht, El casament dels petits burgesos, adaptada per Oskaras Korsunovas amb el títol Vestuvés (Casament)

[Resum] Bertolt Brecht escriu El casament dels petits burgesos l’any 1919. L’obra esdevé una crítica mordaç, però plena d’humor, d’una societat hipòcrita que s’ensorra amb els seus costums i formes ridícules, fent veure que tot va bé, i que no passa res. Amb aquesta obra, Bretch inicia la seva evolució ideològica i personal a favor de les classes oprimides. El director de teatre lituà Oskaras Korsunovas fa una adaptació de l’obra de Brecht amb el nom Vestuvés (Casament) on recrea el dinar de la festa d’un casament. L’obra esdevé un aparador humà esperpèntic, on els personatges amb identitats pròpies i ben definides, són com una peça de rellotgeria: tots més o menys van a l’hora amb el seu histriònic ridícul. El seu diàleg precís i funcional,  acaba resultant totalment absurd. És el joc dels disbarats sota la mirada irònica de Brecht. Aquest fa que els  personatges es  riguin els uns dels altres i de sí mateixos amb una gran tendresa. Casament tracta el tema del matrimoni convencional, i enginya un banquet on trenca amb tot.  Arremet contra la hipocresia, les aparences, la doble moral, les relacions de dominació entre sexes… i ho fa amb un humor intel·ligent i mordaç.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: