2018 desembre (A)

Philippe ClaudelLa neta del senyor Linh

[Contraportada] Aquell home vell, dret a la popa del vaixell, és el senyor Linh. Marxa del seu poble, del país dels seus avantpassats, que ha quedat devastat per la guerra. Amb una mà agafa una maleta, amb l’altre braç sosté una nena de poques setmanes que s’ha quedat sense pares i que es diu Sang Diû. El vaixell arriba al port d’una ciutat freda i grisa. Hi ha centenars de refugiats. La gent i l’entorn són desoladors. Malgrat tot, el senyor Linh troba un amic, el senyor Bark, un home gros i solitari. No parlen la mateixa llengua, però tots dos entenen la música de les paraules i la timidesa dels gestos. El senyor Linh té un cor senzill. Un cor trencat per la guerra i el dol que si encara batega és per la petita Sang Diû.


[GdL-EB, Temporada Alta] Alguns membres del GdL-EB assistim a l’adaptació teatral en forma de monòleg que es fa de La neta del senyor Linh, en el marc del festival Temporada Alta. 

La neta del senyor Linh, dirigida per Guy Cassiers

[Resum] Pel prestigiós director belga Guy CassiersLa néta del senyor Linh és un projecte europeu. Una idea compartida per Temporada Alta en la seva aposta decidida per col·laborar amb els creadors més importants del continent europeu en la manera de crear la peça i en el fons del conflicte que retrata. En cada nou muntatge estrenat a ciutats europees, el monòleg basat en la novel·la de Philippe Claudel s’adapta a la llengua, la cultura i la personalitat de l’actor que assumeix el text. A Catalunya, Lluís Homar. I en el fons, perquè aquesta faula sobre l’exili, la soledat i la identitat és també una metàfora sobre l’estat de confusió en què viu Europa.

Acabada la funció tenim l’oportunitat de dialogar amb l’actor Lluís Homar i amb el director belga Guy Cassiers.

[Jordi Artigal, GdL-EB]

Neta-NENA-NINA 

Des de bon començament, a les primes pàgines, el narrador de La neta del senyor Linh ens ho explica. Ens trobem en un dels drames més punyents de la modernitat que, per antic que sigui, segueix removent vides i consciències: la realitat dels refugiats. Sembla el títol mateix ho fa suposar‒ que ens endinsem en el drama d’un vell que ha vist com tota la seva família ha estat assassinada en un pais en guerra i que només li resta en aquest món una neta sense nom. No li queda res més que la petita nena de dies i tots dos, ella en braços de l’avi, en un llarg viatge d’immigració clandestina, arribaran a un país desconegut, on res els pot recordar el que han deixat. Tot això està explicat per una veu freda i per tant distant, en frases curtes, com un escrivent que fa inventari del que veu. M’ha fet recordar el que Joan Margarit, el poeta, explica en el seu llibre de memòries: la vellesa mai pot ser  vista en perspectiva. Podem mirar la infància i la joventut des de lluny però la vellesa no. Emigrar, deixar-ho tot perquè ja no queda res del teu món, a la senectut, com és el cas del senyor Linh, ha de ser per parar boig, per dir-ho d’una manera col·loquial i referencial de l’obra que comento.

Però aquesta petita història agafa una altre volada. Claudel en el fons no ens vol parlar d’això. Ens narra una història d’amistat allà on sembla impossible que hi pugui nèixer. Com diu el poeta “la flor más débil ha de ser nuestro sostén”. Així, enmig del dolor, la pèrdua, el desconcert absolut i la follia, una bella història sorgeix i dona sentit a tot plegat.

Un cop vista la proposta teatral i assistit a la tertúlia post realització amb el seu director Guy Cassiers i l’actor Lluís Homar em sorprèn que la seva mirada quedi atrapada en el senyor Linh i no vulgui posar l’accent en la relació d’amistat. Sobretot perquè la proposta que ens fan és del tot fidel al text de Claudel. Malgrat això vaig sortir del teatre amb un profund agraïment al treball sincer, descomunal i atrevit de Lluís Homar. Crec que des de Terra Baixa aquest gran actor ens està regalant uns monòlegs tan immensos com complexos de fer. Gràcies.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: