2019, febrer

Victor Català, Un film [3000 metres]

[Contraportada] Nonat Ventura, fill bord abandonat a l’Hospici, en surt amb l’ambició de reparar el greuge que li ha fet el Destí. Com que les vies legals duen totes al cul-de-sac de la pobresa, decideix abandonar Girona i l’ofici de serraller per convertir-se en un lladre —però no pas un lladre qualsevol, sinó el més famós i refinat de Barcelona, el més admirat de tothom, el Senyoret.

A través de la seva vida, és la gran ciutat convulsa i tota la seva fauna que Víctor Català fa espurnejar davant dels nostres ulls, passejant per totes les cantonades i entrant a totes les porteries com el califa de les Mil i una nits. Al seu pas atrapem les converses del proxeneta amb la puta, de la muller amb el marit, del solter amb el coixí, de l’assassí amb la víctima…

Un film (3000 metres) és una obra única. La fascinació pels baixos fons que ha produït a França un Balzac o un Hugo, a Catalunya produeix aquesta novel·la contemporània del cine mut. És tota l’energia viva de la belle époque i tota la gràcia salada de Caterina Albert que sonen en aquestes pàgines, veritable tresor enterrat de la literatura catalana. Desenterra’l, lector: la crítica la condemnava per anacrònica i és una meravella que està fora del temps.

[Gdl-EB] Hem compartit amb el magnífica assessorament de la Dra. Neus Real, professora de la UAB que ens ha situat històricament l’obra de Victor Català en el marc del noucentisme català.

[La identitat qüestionada,  de Jordi Castellanos] Aquest magnífic article -suggerit per la Dra. Neus Real i publicat a la revista Els Marges (núm. 82)- s’endinsa en l’anàlisi literària i històrica de de l’obra Un film (3000 metres)  de Victor Català.

[GdL-EB, Jordi Artigal] Compareu les descripcions que fan de la ciutat de Girona l’escriptora Victor Català (a la novel·la Un film)  i l’escriptor Josep Mª de Sagarra al setmanari L’Opinió (núm. 3) amb el títol Les Pedres de Girona:
La ciutat de Girona a Un film (3000 metres) i Les Pedres de Girona.

[GdL-EB, Josep Palahí] En aquest document (Paraules) es recull el significat que el diccionari Alcover-Moll dòna de molts mots poc habituals que Victor Català utilitza en la novel·la El film (3000 metres).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: