Lectures curs 2018-19


Lectures proposades pel curs 2018-19

[document en PDF]

Dijous 27 de setembre de 2018, a les 19:30h

Lectura, valoració i votació de les tres obres finalistes de la 12a edició del premi literari «El Setè Cel»: Robinson, de Vicenç Pagès; El bar de l’AVE, de Valentí Puig; i Els estranys, de Raul Garrigasait.

Un representant del GdL-EB forma part del jurat d’aquest premi literari. És per això que llegim les obres finalistes i entre tots decidim quina és la millor, per tal que el nostre representant faci valdre el nostre criteri entre els altres membres del jurat.

Dimecres 10 d’octubre de 2018, a les 19:00h

Trobada amb Àlex Rigola, director de l’adaptació de l’obra de teatre Un enemigo del pueblo, de Henrik Ibsen que es presenta al festival Temporada Alta.

La trobada es farà a la biblioteca Antònia Adroher, del barri de Taialà de Girona.

Dijous 11 d’octubre de 2018, a les 20:30h

Assistència a la representació de l’obra de teatre Un enemigo del pueblo, de Henrik Ibsen  al Teatre Municipal de Girona.

Dijous 25 d’octubre de 2018, a les 19:30h

Trobada mensual del GdL-EB a la biblioteca Iu Bohigas de Salt per comentar la lectura de l’obra original de teatre Un enemigo del pueblo, de Henrik Ibsen i la seva adaptació a càrrec d’Àlex Rigola.

També comentarem l’obra de teatre de Bertolt BrechtEl casament dels petits burgesos, que Oskaras Korsunovas ha adaptat amb el títol Vestuvés (Casament) que es representa al teatre El Canal de Salt en el marc del festival Temporada Alta.

Dijous 1 de novembre de 2018, a les 18:00h

Assistència a la representació de l’obra de teatre de Bertolt BrechtEl casament dels petits burgesos, adaptada per Oskaras Korsunovas amb el títol Vestuvés (Casament), al teatre El Canal de Salt.

Dijous 8 de novembre de 2018, a les 19:00h

A la biblioteca Iu Bohigas de Salt, trobada i conversa amb Marc Artigau, dramaturg d’Èdip Rei de Sòfocles que es presenta al festival Temporada Alta.

Dissabte 10 de novembre de 2018, a les 17:30h

Assistència a la representació de l’obra de teatre Èdip Rei de Sòfocles al Teatre Municipal de Girona.

Dijous 29 de novembre de 2018, a les 19:30h

Trobada mensual del GdL-EB a la biblioteca Iu Bohigas de Salt per comentar la lectura de l’obra original de teatre El casament dels petits burgesos, de Bertolt Brech i de la representació de la seva adaptació a càrrec de Oskaras Korsunovas amb el nom Vestuves (Casament)També comentarem l’obra de teatre Èdip Rei i la seva representació al festival Temporada Alta dirigida per Oriol Broggi.

Dissabte, 7 de desembre de 2018, a les 20:30h

En el marc del festival Temporada Alta, anem al teatre El Canal de Salt per veure la l’adaptació teatral en forma de monòleg de La neta del senyor Lihn, dirigida per Guy Cassiers, basada en el llibre homònim de Philippe Claudel.

Dijous 20 de desembre de 2018: Desgràcia, de J. M. Coetzee

Dijous 30 de gener de 2019: La Bíblia, amb l’assessorament de Joan Ferrer i Costa, doctor en Filologia Semítica

Sovint, en les nostres lectures, trobem referències bíbliques molt variades. La Bíblia és subjacent en moltes de les gran obres de la literatura universal. Per això, de la mà del Dr. Ferrer ─professor de la UdG i especialista en estudis hebreus i arameus─ tindrem un primer contacte amb La Bíblia. Només en llegirem algunes parts significatives ─juntament amb algun text del propi Dr. Ferrer─ que ens han d’ajudar a interpretar millor les nostres lectures futures.

Dijous 28 de febrer de 2019: Un film (3000 metres) , de Victor Català, amb l’assessorament de la Dra. Neus Real

Des de fa uns anys intentem incorporar a les nostres dotze cites anuals alguns textos que ens ajudin a aprofundir la nostra pròpia literatura. Aquest curs proposem dues obres unides per la temàtica (Barcelona i els seus baixos fons) i contemporànies (1926 una, 1932 l’altra). Comencem amb aquesta obra de la Caterina Albert que la seva darrera editora, la Maria Bohigas del Club Editor, defineix com «veritable tresor enterrat de la literatura catalana que la crítica havia condemnat per anacrònica i és una meravella que està fora del temps».

Dijous 28 de març de 2019: Vida privada, de Josep Mª de Sagarra.

És la primera obra de Segarra que el grup de lectura llegeix, un autor clau de la literatura catalana del segle XX. I ho fem de la mà de la seva obra més llegida i que per a molts serà una relectura més que una descoberta.

Dijous 2 de maig de 2019: Homenatge a Catalunya, de George Orwel, amb l’assessorament del Dr. Miquel Berga, professor de literatura anglesa de la Universitat Pompeu Fabra.

Obra clàssica de la literatura generada per l’experiència de la guerra civil espanyola com ho foren lectures anteriors d’autors com Tisner, Sales i Rodoreda. Orwel explica la seva experiència com a brigadista al front de guerra entre el desembre del 36 i el juny del 37, i també descriu els fets del maig del 37 a Barcelona marcades per les lluites internes entre anarquistes, «poumistes» i stalinistes. Obra publicada en anglès l’any 1938 va ser traduïda al català en temps de censura franquista. Comptarem amb l’assessorament d’un gran coneixedor de l’obra de Orwel, Miquel Berga, saltenc i professor de la Universitat Pompeu Fabra.

Aprofitarem la presència del Dr. Berga per comentar també la seva darrera obra Un aire anglès.

Dijous 30 de maig de 2019: Somnis en temps de guerra, de Ngugi wa Thiong’o

L’editorial Raig Verd inicià amb aquest llibre la traducció al català de l’obra de Thiong’o. En aquest primer volum de la trilogia que conforma les seves memòries, l’autor, nascut l’any 1938 a la llavors colònia britànica de Kenya, ens explica la seva infància i el seu somni de canviar el destí d’un país colonitzat immers en una guerra genocida. Com a escriptor, va començar utilitzant l’anglès, però posteriorment va adoptar el kikuiu, la seva llengua nadiua. Una decisió que no va ser gens fàcil com ho expressa en una entrevista recent: «No és fàcil imaginar com era de dominant l’anglès a les nostres vides. Quan vaig voler escriure, vaig assumir que l’anglès era el mitjà natural per expressar-me. Amb la meva educació, m’havien condicionat perquè ho pensés així. Com tants altres escriptors africans. Fins que vaig canviar de llengua».

Dijous 27 de juny de 2019: Temps de segona mà, de Svetlana Aleksiévitx

El curs passat llegíem de la mateixa autora La pregària de Txernòbil que, tot i la seva duresa, ens va enlluernar per la seva capacitat de donar veu als que no tenen veu i fer-ho sense subjectivitats narratives. Per això aquest curs repetim amb aquesta segona obra d’Aleksiévit, Premi Nobel de Literatura el 2015, publicada per l’editorial Raig Verd.

Dijous 25 de juliol de 2019: Combray i Un amor d’en Swann, de Marcel Proust, amb l’assessorament de la Dra. Mita Casacuberta

L’estiu del 2011 el grup de lectura, assessorat per J. Mª Clavaguera, inicià amb Combray la descoberta de la gran obra de Proust, A la recerca del temps perdut. Des d’aleshores el grup, ─assessorats per la Dra. Mita Casacuberta, professora de la UdG─ ha anat llegint cada estiu els diferents volums que l’editorial Viena va publicant de la traducció al català de l’obra de Proust, a càrrec de J. Mª Pinto.  Després de llegir el 2018 el segon volum Sodoma i Gomorra el grup ha cregut necessari fer una relectura de tota l’obra des del principi, respectant el ritme dels set volums de l’original. Llegir Proust és com un concert simfònic, és entrar en un món literari on el més important és el ritme de lectura que t’ofereix.

Dijous 29 d’agost de 2019: lectura de les tres obres finalistes de la 13ª edició del premi literari «El Setè Cel»: Permagel, d’Eva Baltasar; Les posessions, de Lucia Ramis; i El cel no és per a tothhom, de Marta Rojals.


Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: