2019, gener

La Bíblia

[GdL-EB] Sovint, en les nostres lectures, trobem referències bíbliques molt variades. La Bíblia és subjacent en moltes de les gran obres de la literatura universal. Per això, de la mà del Dr. Joan Ferrer Costa ─professor de la UdG i especialista en estudis hebreus i arameus─ llegim algunes parts significatives de La Bíblia.

En concret, llegim els textos La Bíblia: una visió histórica, literària i cultural i El món literari de la biblioteca bíblica especialment preparats pel Dr. Ferrer. Estem segurs que ens ajudaran a interpretar millor les nostres lectures futures.

[Núria Nogareda, GdL-EB] El Dr. Joan Ferrer ens ha introduït en un llibre -la Biíblia- que remou molts sentiments lligats a moltes vivències molt personals. Un llibre, per tant, que es diferència d’altres pel pes emocional que comporta i pel seu controvertit missatge.

En els textos que ens havia lliurat anticipadament ens explica, entre moltes altres coses, que la Bíblia en realitat no es tracta d’un sol llibre, sinó d’una biblioteca molt complexa, d’un conjunta de llibres redactats al llarg de gairebé mil anys per desenes d’autors diferents en tres llengües del món antic (hebreu, arameu i grec) que contenen gèneres tan diversos com la narració històrica, el codi de lleis, la predicació, la pregària, el poema, la carta o la novel·la.

D’entrada em va sorprendre l’entusiasme, l’apassionament del Dr. Ferrer per un llibre, uns llibres, que ha llegit i rellegit i estudiat durant anys sense que això li suposi cap mena de fatiga. Ans el contrari, duia la nova edició plena de notes als marges i com aquests no li basten, les notes salten a altres fulls de paper on escriu noves troballes. Ha estudiat hebreu, arameu i grec antic i com més coneix i més estudia els diferents textos, més coses, més detalls, més subtileses hi troba. Ens explica que, com una pedra que cau a l’aigua, la lectura d’aquesta obra crea uns cercles cada vegada més amplis. Uns llibres que són el llegat d’un poble menor que vivia entre dos imperis, el de Mesopotàmia i el d’Egipte i que acreix amb les nombroses lectures i nombrosos estudis que s’han fet sobre ells.

Com a comentaris curiosos mencionaria el record de la pel·lícula Els deu manaments” que dona una visió pintoresca però forta, encara que el Dr. Ferrer explica que el mar que es va obrir era un mar de joncs, per tant d’aigua dolça, en un terreny on bufa un vent fort capaç de separar les aigües. O que la caiguda del cavall de Sant Pau és un invent de Caravaggio, que així va interpretar la conversió de Saule. O el sistema de concordances, que permet, sigui en la llengua que sigui, trobar tot d’una qualsevol referència, tant a la Bíblia com a altres llibres,  i que es la base de google.

Explica que quan la dona i l’home s’aparten de Déu per l’engany, la mentida, “sereu com déus”, succeeix irònicament que, una vegada menjat el fruit prohibit, descobreixen que van nus. S’amaguen per no ser vistos i Déu els busca com els pares busquen un nen que s’ha perdut en una fira, els busca perquè els estima.

Un comentari meu: tal vegada l’expulsió del paradís ens sembli avui en dia molt ingènua, passada, fantasiosa, però no fa tant vam utilitzar una mentida molt gran per bombardejar justament l’indret on s’ubicava el paradís terrenal. Mort, desolació, negoci i prova d’armes (el làser va perdre la seva innocència pel·liculera), petroli i per acabar d’adobar-ho, el negoci de la reconstrucció perpetrat pels mateixos països agressors)

Joan Ferrer comenta al final de la trobada que cada llibre, qualsevol llibre, és una recerca de sentit i que la Bíblia fa brollar sentit.

I per on comencem a llegir la Bíblia? Doncs pel principi, ens diu. Llegim doncs la creació, Gènesi 1 (1-4).

Jo hi trobo una cadència poètica i, sorprenentment, un ordre similar al de l’evolució: primer el caos, desprès les aigües, desprès la terra, desprès la vegetació, després la vida a les aigües, després la vida a la terra.

“Déu veié que tot això era bo”. És d’agrair.

I al final crea un dia de descans. Que també és d’agrair.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Create your website with WordPress.com
Per començar
%d bloggers like this: